Menu

Výroba kombuchy

Kombucha
Čo je to kombucha?
Kombucha sa zdá byť hubou, ale nie je tomu vôbec tak. Hovoríme, že je to huba kvôli pohodliu. Kombucha je tvrdá, klzká, vosková hmota, ktorá tvorí niekoľko vrstiev. Tieto vrstvy sa skladajú z priehľadného, veľmi tvrdého tkaniva s radom hnedých škvŕn, a to predovšetkým v dolnej časti. Pri pohľade cez mikroskop môžete vidieť, že hnedé škvrny sú koncentrácie kvasiniek.

Hladká, biela strana huby je horná strana, z ktorých huba rastie. Spodná strana je drsná a hnedá. Táto huba najprv rastie na šírku, a potom na hrúbku. Má podobu priestoru, v ktorom leží. Guľatý demižón dáva guľatý tvar huby, čím väčší je priestor, o to väčšia je samotná huba.

Huba Kombucha môže byť hladká, transparentná, vosková, okrúhla naraz, rovnako tak aj biela alebo šedá a nerovnomernej hmotnosti, atď. Niekedy nadobudne tvar kožovitého silne zjazveného tkaniva. Alebo môže vytvárať konvexný plát s bublinkami na vrchole a slizké závity nižšie a dávať tak vzhľad medúzy.

Ako si vyrobiť kombuchu
O tom, čo je to kombucha a aké vybavenie potrebujeme na jej prípravu.
Vlastne, Kombucha je premenné spoločenstvo všetkých druhov kvasiniek a baktérií, komplex malých tvorov, mikroskopická výrobňa rôznych užitočných a zdravých látok.
Ako živý tvor, huba je podriadená voči vonkajším vplyvom, ako sú výživa, obsah kyslíka, teplota a pod. Môže sa meniť vo svojom zložení v závislosti od vplyvu kultivačného prostredia, jeho vzniku a hygieny.
Huba nemusí vždy reagovať na prostredie rovnakým spôsobom, takže nie je rovnaký vzhľad po celú dobu, rovnako ako dve jablká z rovnakého stromu sú nikdy neni rovnaké.

Potreby na výrobu kombuchy
Kvasná nádoba

Nie je najlepšie aby huby kombuchy mali kontakt s kovom, plastom alebo iným syntetickém materiálom. Keď sú v dlhšom kontakte s týmito typmi nádob, dochádza k nežiaducim chemickým reakciam a vznikajú toxické soli kovov. Najbezpečnejšie a bezporuchové je použiť sklenené nádoby.

Čistá voda

Kvalita vody hrá veľkú úlohu v príprave kombuchy. Mäkká, čistá pitná voda bez chlóru a fluóru (pridávaný do pitnej vody v niektorých krajinách) je absolútnou nutnosťou. Dostatočný spôsob by bolo použitie vody z vodovodu v kombinácii s zmäkčovačom vody.

Čaj

Vhodné sú iba neparfumované čierne alebo zelené čaje, lebo iba tie obsahujú základné živiny vhdoné na výrobu kombuchy.

Sladidlo

Cukry slúžia ako zdroj energie pre kombuchu.

Teplo

Správna teplota je veľmi dôležitá, pod 18 ° C je škodlivá pre fermentáciu. Optimálna teplota je okolo 25 - 30 ° C. Pri použití ohrievacej dosky možno ľahko vytvoriť konštantnú teplotu pre kvasenie.

Kyslík

Kyslík je veľmi aktívny, preto nikdy nezatvárajte demižón hermeticky. Uzavrite nádobu tkaninou s jemnými okami , ktorá bude dostatočne držať na mieste pripevnená s gumičkou. Žiadnu nečistotu alebo mušky nemožno povoliť v blízkosti huby.

Hygiena

Po prvé: umyť si dôkladne ruky neparfumovaným mydlom. Udržujte potrebné vybavenie bez poškvrny. Vždy opláchnite čistou (vriacou) vodou. Nepoužívajte dezinfekčné prostriedky. Udržujte pracovisko čisté a bez zbytočných objektov. Odstráňte kvetináče z oblasti lebo baktérie môžu spôsobiť infekciu.

Ostatné

Rast novej huby začína s tenkou vrstvou na povrchu kvapaliny. Tento film nebude rásť, ak je povrch natriasaný. Neskôr, keď huba narastie, môže spôsobiť pohyb (klesnutie huby), čo má za následok, že huba sa musí začať tvoriť odznovu.

Späť Vytlačiť stránku Diskusia
Zavrieť
Zavrieť